fbpx
Sharing is caring!

In vino veritas

Celler

In vino veritas és una locució llatina que significa ‘en el vi hi ha la veritat’, expressió que suggereix que una persona sota la influència de l’alcohol sol parlar amb autenticitat. Heròdot, un antic historiador grec que va néixer a l’imperi persa, afirmava que si els perses decidien alguna cosa mentre estaven borratxos, la tenien en compte per reconsiderar-la quan estiguessin sobris. Autors posteriors a Heròdot afegien que si els perses prenien una decisió mentre estaven sobris, la tenien en compte per reconsiderar-la quan estiguessin beguts. Així mateix, l’historiador romà Tàcit va descriure com el poble germànic celebrava consells a les festes, on creien que l’embriaguesa impedia dissimular.

raïm de vi

La història del raïm es remunta 15 milions d’anys enrere. La primera zona on el vi va esdevenir una part important de la vida social, però, va ser Mesopotàmia, la terra a la vora del Tigris i l’Eufrates, a l’Iran actual. Sovint es coneix aquesta regió com a bressol de la civilització, però és també el bressol de la cultura del vi. Podria ser que la civilització comencés amb el vi?

El vi es produeix des de fa milers d’anys, amb evidències de l’antiga producció de vi a Geòrgia, que data de 6.000 anys abans de Crist, a la Xina, 7.000 anys aC, però també a Armènia, l’Iran i Sicília. La producció i el consum de vi van augmentar, amb un creixement important a partir del segle XV, com a part de l’expansió europea.

Malgrat la devastadora infestació de polls de la fil·loxera de 1887, la producció i el consum de vins industrials, adaptats a la ciència i la tecnologia actuals, tenen lloc a tot el món. Actualment, els deu països productors de vi més importants són Itàlia, Espanya, França, els Estats Units (sobretot a Califòrnia i Oregon), la Xina, l’Argentina, Xile, Austràlia, República de Sud-àfrica i Alemanya.

país del vi
-Per Thierry
Truca ara